Fransa Yemek Kültürünü Tanıyoruz.

Zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü Fransız mutfağı yemek pişirmenin sanatsal özelliğini ön plana çıkaran ulusal bir mutfak olmuştur.

Paris turları ya da Fransa turları kapsamında çıkacağınız yolculuklarda gezilip görülecek yerlerden sonra aklınıza gelecek ikinci soruda nerde ne yemeliyiz olacaktır. Bu bağlamda Fransız kültürü köklü tarihi gibi çok geniş bir mutfakla da karşınıza çıkacaktır. Hatta bu mutfak o kadar özeldir ki UNESCO’da Somut olmayan Kültürel Miras kategorisine girmiştir.

Bu coğrafyanın yemekleri sağlıklı ve rafine olmasının yanı sıra çok büyük bir yaratıcılıkta içermektedir. Ülke yemeklerine ait ilk listeyi ise Orta Çağ’da yaşayan Guillaume Tirel Taillevent oluşturmuştur. Sonralarında ise 2 usta şef bugünde etkisini sürdürmekte olan ‘’yüksek aşçılık sanatı’’ adıyla anılan bir pişirme sanatını ortaya çıkarmışlardır.

Öncelikle Fransız mutfağıyla ilgili şunu söylemeliyiz ki ülkenin her bölgesine farklı yemek kültürleri hakim! Dağılım ise orta ve doğu bölgelerde at etleri ve jambon, deniz kıyısı bölgelerinde ise karides, ıstakoz, midye gibi kabuklu deniz ürünleri hakim olacak şekilde oluşmuştur. Paris’te ise tüm bölgelerin karışımı sayılabilecek bir mutfak hakimdir. Yemekleriyle şehrin ününü katlayan Paris, içerisinde 5 bin civarı da restoran bulunmaktadır.

Bu mutfağın en önemli 2 unsuru şüphesiz ki şarap ve peynirdir. En ünlü şarapları, en leziz peynir tabaklarının süslediği masalar Fransa mutfağından çıkar. Tabii bu ikilide yemeklerde olduğu gibi bölgeler arası değişim göstermektedir. 1000 çeşit peynirin altına imzasını atan Fransa, Tarım Bakanlığı denetimi altında çeşitleri kontrol altına almaktadır. Ayrıca 10 tane şarap üretme bölgesi de bulunmaktadır. Bunlar en çok bilinen Bordeaux başta olmak üzere; Alsace,Burgonya, Loire, Provence, Rhone, Savoy, Korsika, Jura ve Roussillondur. Kahvaltı kültürleri de birçok ülkede uygulanan Fransa güne başlarken kahve ve kruvasan yada baget ve tost içeren kahvaltı türünü tercih ederler. Öğünlerinde salataya da sıkça yer veren yerliler, giriş yemeklerinde mayonezin yumurtayla servis edildiği salataları da sıkça tercih ederler.

Menülerinde bulunan sıcak başlangıçlarda ise birçok av hayvanının özenle tabaklanıp ve farklı pişirme tekniği ile servis edileceği pek çok tabağa rastlayacaksınız. Kaz, ördek, tavuk etlerinin yanına kişler ve farklı börek çeşitleri koyarak giriş menülerini daha da zenginleştirmektedirler. Giriş yemeklerinin yanında sıcak veya soğuk içerisinde birçok deniz mahsulünün bulunduğu çorbalarda hazırlanan tabakların yanında yerini almaktadır.

Fransız kültüründe tüm öğünler önemlidir fakat akşam yemeği ayrı bir önem taşımaktadır. Yemekten önce şarap gibi alkollü bir içecek seçip yanına salata veya çorba gibi bir başlangıç tercih ederler. Bunun sebebi ise içkinin yemeğin sindiriminde rolü olduğunu düşünmelerinden ileri gelir. Hemen hemen her öğünlerinde peynirse olmazsa olmazlarıdır.

Öneri

Fransa’ya gittiğinizde sizleri kocaman bir Fransız mutfağı beklese de sıklıkla Türk mutfağını arayacağınıza eminiz. Türk mutfağına yakın lezzetleri sizlere sunabilecek birçok mekânın da bulunduğu Paris’te eminiz ki güzel lezzetleri tadabileceksiniz. Tavuklarının lezzetli olduğunu söyleyebileceğimiz Fransa’da aç kalmayacağınıza elbette eminiz. Tavukları sipariş ederken soslu veya sossuz olarak sipariş edebilir, böylece size yabancı olan baharatları yemek zorunda kalmayabilirsiniz. Tavukları pişirirken ustalara söylemeniz halinde büyük bir memnuniyet ile tavuğunuz pişecek ve özel bir şekilde servis edilecektir. Birçok farklı kültürün mutfağını da bulabileceğiniz Fransa’da aslında aç kalmanıza da pek imkân yok.  Çin mutfağından İtalya mutfağına kadar çeşitli mutfağı bulabileceğiniz Fransa’da şarapları da mutlaka denemenizi öneriyoruz. Mahzenlerde üretilen şaraplar arasında kırmızı şarapları mutlaka tatmalı, en iyi şaraplardan bir paket yaptırarak sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Alsace, Burgonya, Loire, Provence, Rhone, Savoy, Korsika, Jura ve Roussillonda bulunan bu bölgelerden almanızı öneririz.


Etiketler



İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar: